ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ – Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

Ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε…

 

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς ξεκίνησε η ιδέα για αδελφοποίηση του Γυμνασίου μας, με ελλαδικό γυμνάσιο. Ο Βοηθός Διευθυντής του σχολείου μας κ. Ανδρέας Ματσάγκος είχε υπηρετήσει για σειρά ετών στην ακριτική Φλώρινα και διατηρούσε εκεί στενούς φιλικούς δεσμούς. Έτσι η επικοινωνία έγινε γρηγορότερα και αμεσότερα. Η ακριτική Φλώρινα του Βορρά και το ακριτικό Γέρι του νότου έχουν πολλά κοινά σημεία. Στόχος της αδελφοποίησης των δύο Γυμνασίων μας είναι η επαναβεβαίωση και επισφράγιση της ταυτότητας των εθνικών παραδοσιακών και πολιτιστικών μας στοιχείων. Ακόμη η προσδοκία για τόνωση και ενίσχυση των ισχυρών δεσμών που δένουν τους Έλληνες της Κύπρου με τους αδελφούς μας Έλληνες Μακεδόνες, ενώνοντας τα σχολεία μας με ακατάλυτους δεσμούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς.

Ομάδα καθηγητών/τριών και μαθητών/τριών με επικεφαλή το Γυμνασιάρχη του Γ΄ Γυμνασίου Φλώρινας ήρθε στην Κύπρο από τις 28 Μαρτίου 2008 μέχρι τις 2 Απριλίου 2008 στα πλαίσια του προγράμματος για αδελφοποίηση των Γυμνασίων μας. Πραγματοποιήθηκε στο σχολείο η πράξη της αδελφοποίησης στις 31 Μαρτίου 2008, μέρα Δευτέρα, με την ευκαιρία της εκδήλωσης της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955-59. Την εκδήλωσή μας παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Υπουργοί, Βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, ο Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού, των οργανωμένων συνόλων της Κοινότητας, ο Πρόεδρος και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Γερίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γυμνασίου μας, πολλοί γονείς, φίλοι του σχολείου μας, πρώην επιθεωρητές, γυμνασιάρχες, καθηγητές και χορηγοί της εκδήλωσης. Υπογράφτηκε η περγαμηνή της πράξης αδελφοποίησης από τους Γυμνασιάρχες των δύο Γυμνασίων, κ. Ήβη Ξιουρή, Γυμνασίου Γερίου «Ιωνά και Κολοκάση» και κ. Ιωάννη Φωτιάδη, Γ΄ Γυμνασίου Φλώρινας.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων· το Γυμνάσιο Γερίου χάρισε πήλινο αγγείο που το στόμιο του αναπαριστά καράβι, πιστό αντίγραφο του πήλινου αγγείου ομοιώματος καραβιού που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας. Το Γ΄ Γυμνάσιο Φλώρινας χάρισε ζωγραφικό πίνακα που εικονίζει το Γυμνάσιο με το χαρακτηριστικό ποτάμι να ρέει στη μπροστινή πλευρά του σχολείου. Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γερίου κ. Ήβη Ξιουρή κάλεσε τις δύο επιτροπές της αδελφοποίησης, την κυπριακή και την ελλαδική για αναμνηστικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια γιορτάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα η εκδήλωση της 1ης Απριλίου 1955-59. Έγινε ομιλία από το φιλόλογο Β.Δ. κ. Ανδρέα Ματσάγκο με θέμα «Το πνεύμα και τα βασικά χαρακτηριστικά του αγώνα του 1955-59» Στην ομιλία ενσωματώθηκαν κείμενα πεζά, ποιήματα, τραγούδια, Power Point, στιγμιότυπα από κινηματογραφικές ταινίες, ώστε να αποτελέσουν μια ενότητα. Η χορωδία του Γυμνασίου μας παρουσιάστηκε δυναμικά με τα τραγούδια «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Λευτεριά» και «Για σένα Κύπρο αθάνατη». Η χορευτική ομάδα του Γυμνασίου μας παρουσίασε πλούσιο πρόγραμμα κυπριακών χορών. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Γ΄ Γυμνάσιο Φλώρινας με οπτικό αφιέρωμα στο Νομό Φλώρινας, παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας και χορούς. Στο τέλος του καλλιτεχνικού προγράμματος ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γερίου κάλεσε όλους σε ένα συμβολικό ομαδικό καλαματιανό χορό, ο οποίος γέμισε χαρά και χαμόγελα τους παρευρισκομένους.

Την εβδομάδα 28/3/2009 μέχρι 2/4/2009 που οι αδελφοί μας από τη Φλώρινα βρίσκονταν στο νησί μας πραγματοποιήθηκαν πολλές ξεναγήσεις, εκδρομές και επισκέψεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ξενάγηση στη Λευκωσία, Φυλακισμένα Μνήματα, Τύμβο Μακεδονίτισσας, στον Αχυρώνα Λιοπετρίου, στον Πρωταρά, στην Αγία Νάπα, στην Πάφο (Κάστρο – Λιμάνι – ψηφιδωτά), στη Λεμεσό (Κούριο – Κολόσσι), στο μοναστήρι του Κύκκου.  Οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές και τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα της αδελφοποίησης και φιλοξένησαν μαθητές/τριες στα σπίτια τους ένιωσαν έντονη χαρά, συγκίνηση και ευχαρίστηση.


Επιτροπή Αδελφοποίησης